Cool Stuff

Ziua YouTube: Primul clip încărcat acum 13 ani

”Me at the zoo” cu o durată de doar 19 secunde rămâne în istore drept primul videoclip al platformei YouTube, încărcat la 23 aprilie 2005.

Platforma video YouTube împlinește 13 ani de la lansare. Primul clip video a fost încărcat la 23 aprilie 2005. Jawed Karim, unul dintre fondatori, a postat de pe contul jawedeste un clip despre vizita pe care o făcuse la gradina zoologica din San Diego. ”Me at the zoo” cu o durată de doar 19 secunde este video-ul care rămâne în istore drept primul videoclip al platformei YouTube.

Au urmat mii de alte materiale video, fenomen remarcat de gigantul IT Google care a cumpărat YouTube, la 9 octombrie 2006, cu toate softurile, instalatiile si studiile elaborate de inventatori, pentru suma de 1,65 miliarde dolari.

Inițial, un site cu anunțuri matrimoniale

La început, fondatorii - Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim – au vrut ca YouTube să fie un site cu anunțuri matrimoniale, unde utilizatorii își puteau cunoaște viitorul partener prin intermediul unui clip video. Ideea nu a prins la public. 

1,5 miliarde de utilizatori înregistrați folosesc lunar platforma video anunța, în iunie 2017, CEO-ul YouTube, Susan Wojcicki. La această cifră se adaugă alte câteva sute de milioane care nu se loghează atunci când accesează YouTube. 

Mulți presupun că tot ceea ce există pe YouTube poate fi copiat fără restricții, însă YouTube deține o licență pentru a publica videoclipul, proprietarul conținutului fiind utilizatorul YouTube. Excepție face preluarea prim embed, atunci când acest lucru este disponibil.