Cool Stuff

Rămăşiţele unui animal de acum 11 milioane de ani, descoperite la Telenești

Specialiştii spun că este vorba despre rămăşiţele unui mastodont, specie de pachiderme preistorice, înrudite cu elefantul.

Fragmente din craniul unui animal preistoric cu un dinte au fost descoperite într-o carieră de nisip din satul Verejeni, raionul Teleneşti (70 de km nord de Chișinău). Specialiştii spun că este vorba despre rămăşiţele unui mastodont, specie de pachiderme preistorice, înrudite cu elefantul. 

Molarul superior stâng a fost găsit în depozitul de argile nisipoase. Fragmentele din craniu conțin elemente de cohilii de moluște și scoici. Acestea sunt indicatori buni pentru vârsta geologică. Molarul ar avea unsprezece milioane și jumătate de ani. Scoicile sunt marine, ceea ce înseamnă că acolo a fost delta unui râu care se scurgea în Marea Sarmatică”, afirmă Teodor Obadă, cercetător ştiinţific la Institutul de Zoologie al Academiei de Științe din Moldova.

Specilistul spune că va continua cercetările în carieră, atunci când vremea se va mai încălzi. Molarul descoperit va fi studiat la Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, apoi va fi transmis în colecţia Muzeului Raional de Istorie şi Etnografie din Telenești.

Un molar superior asemănător cu o vechime de aprozimativ zece milioane de ani a fost găsit în satul Fârlădeni, Căușeni, în anii 1930. În prezent, acesta se află în colecția Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În Republica Moldova, asemenea specii de fosile au mai fost găsite în 11 localități și aveau o vechime între douăsprezece și cinci milioane de ani.