Cool Stuff

Primul portret oficial al regelui Charles și controversele din jurul acestuia

Cei de la Buckingham Palace au dezvăluit primul portret oficial al regelui Charles al III-lea, o operă de artă controversată, din cauza tușelor puternice de roșu aprins.

Lucrarea este semnată de artistul britanic Jonathan Yeo, cel care a realizat portrete ale unor personalități de renume, cum ar fi fostul premier britanic Tony Blair, actrița Nicole Kidman sau activista Malala Yousafzai.

Yeo și-a început proiectul cât Charles era încă Prinț de Wales și-l portretizează pe bărbat în uniforma Gărzilor Welsh, cu sabia în mână, pe un fundal roșu aprins, care pare să-l înghită cu totul, în timp ce un fluture se pregătește să-i aterizeze pe umăr. 

„Asemenea fluturelui pe care l-am pictat plutind deasupra umărului său, acest portret a evoluat pe măsură ce rolul subiectului în viața noastră publică s-a transformat. Fac tot posibilul să surprind experiențele de viață întipărite pe chipul oricărei persoane care îmi pozează. În acest caz, scopul meu a fost și să fac referire la tradițiile portretisticii regale, dar într-un mod care reflectă o monarhie a secolului 21 și, mai presus de orice, să comunic profunda umanitate a subiectului”, a spus pictorul.

Yeo s-a întâlnit de patru ori cu regele pentru pictură, dar a apelat și la desene și fotografii cu monarhul, ca surse de inspirație. Potrivit artistului, atât regele, cât și soția lui, Camilla, sunt bucuroși de rezultat.


Cât despre culorile aprinse care au deschis discuții controversate în online, Yeo a spus că „nu doar că rezonează cu moștenirea regală întâlnită în multe portrete istorice, dar injectează și un impuls dinamic și contemporan în gen, cu nuanța sa uniformă și puternică — oferind un contrast modern față de reprezentările mai tradiționale.” Fluturele, în viziunea lui, simbolizează frumusețea și natura, element care aduce un omagiu pasiunii lui Charles pentru mediul înconjurător.