Cele mai romantice 10 filme din toate timpurile

Acum știi la ce să te uiți în seara de Sf. Valentin.

De la clasicele drame romantice și comedii pline de umor, până la povestiri epice și pline de pasiune, există filme pentru toate gusturile și preferințele. 

În cele ce urmează, îți vom prezenta 10 dintre cele mai romantice filme din toate timpurile, care au captivat inimile și imaginațiile spectatorilor de-a lungul anilor. 

10. The Notebook (2004) 

Allie Hamilton și Noah Calhoun s-au întâlnit într-o seară la carnaval și se îndrăgostesc. Părinții ei nu consimt legătura fiicei lor, deoarece familia lui Noah nu este suficient de bogată și cunoscută, și hotărăsc să se mute departe, cât mai departe de Noah. Allie a așteptat mult timp ca Noah să îi răspundă la scrisori, dar după mai mulți ani hotărăște să se logodească cu Lon, un chipeș soldat american. Măcinată încă de dragostea pe care o nutrește față de Noah, Allie decide să îi facă o vizită acestuia și constată că sentimentele lor sunt încă vii. Acum este momentul ca Allie să aleagă între Noah și proaspătul ei logodnic.


9. Pretty Woman (1990)

Comedie romantică devenită un simbol al poveștilor de dragoste cinematografice. Edward Lewis, un bărbat bogat care nu-și mai poate dori nimic de la viață, întâlnește întâmplător o femeie de moravuri ușoare, de care se îndrăgostește. Tânăra învață alături de el cum să se îmbrace, cum să mănânce elegant și cât de frumoasă este muzica de operă. Dar va dura acest incredibil vis de Cenușăreasă?


8. The Bodyguard (1992)

Există ceva mai romantic decât cineva care sare în fața unui glonț pentru tine? Din punct de vedere tehnic, asta este treaba lui Frank Farmer, dar în momentul în care fostul agent al Serviciului Secret, Kevin Costner, sare să o protejeze pe diva Rachel Marron (Whitney Houston), aflată în pericol știm că acționează mai mult din dragoste decât din datorie. Frank îi face praf atât pe spectatori, cât și pe Rachel, mult mai devreme în film, în timpul unei crize la un concert, când o ridică și o poartă în brațe printre mulțimea de oameni - o imagine cavalerească imortalizată pe afișul filmului. Alimentat de una dintre cele mai bune coloane sonore din toate timpurile, blockbusterul pop este o intrare de clasă în categoria destul de slabă a thrillerelor interzise minorilor din anii '90. 


7. Past Lives (2023) 

 În coreeană există un cuvânt, „in-yun”. Se traduce „soartă”. Dar, mai ales, se referă la modul în care destinul aduce doi oameni împreună pe baza nenumăratelor legături din viețile lor anterioare.

Nora și Hae Sung au o legătură specială încă din copilărie, dar drumurile lor se despart atunci când familia Norei emigrează din Coreea de Sud. 20 de ani mai târziu, în New York, cei doi se regăsesc pe parcursul unei săptămâni, timp în care își confruntă noțiunile despre iubire și destin.


6. Call Me by Your Name (2017)  

Regizorul italian Luca Guadagnino a transformat romanul extatic și extrem de bine scris al lui André Aciman despre o primă iubire formatoare între adolescentul Elio (Timothée Chalamet) și Oliver (Armie Hammer), asistentul profesorului tatălui său, puțin mai în vârstă, dar încă relativ neexperimentat, într-un vis de vară senzual. Imaginile, senzațiile și emoțiile sunt de o intensitate care se imprimă în public, astfel încât amintirile lui Elio devin ale noastre. 


5. La La Land (2016) 

Scris şi regizat de Damien Chazelle, „La La Land” urmăreşte povestea Miei (Emma Stone), o actriţă aspirantă şi a lui Sebastian (Ryan Gosling), un muzician îndrăgostit de jazz, care se zbat să atingă succesul într-un oraş în care prea multe vise şi inimi sunt frânte zi de zi. Plasat în Los Angeles-ul zilelor noastre, printre decoruri cuceritoare şi momente muzicale fascinante, filmul surprinde bucuriile, dar şi dezamăgirile cotidiene a doi tineri în încercarea lor de a-şi îndeplini visele.


4. Ghost (1990) 

Este o poveste de dragoste, o poveste cu fantome, o poveste de crimă corporatistă, o poveste de olărit și un film în care Whoopi Goldberg joacă rolul celei mai amuzante clarvăzătoare. Dar cine ar fi ghicit că, la doar patru luni după „Pretty Woman", acesta va fi cel mai titrat film romantic al anului? Felul în care Patrick Swayze și Demi Moore se leagă între ei dincolo de granița realității este în același timp palpitant și emoționant (se pare că dragostea adevărată nu cunoaște restricții, nici din partea fizicii, nici din partea lumii spiritelor). Filmul a transformat piesa „Unchained Melody" a celor de la Righteous Brothers într-un hit retro, dar numai datorită modului în care a exploatat emoțiile filmului. 


3. Carol (2015) 

În timpul sezonului cumpărăturilor de Crăciun, Therese (Rooney Mara), o vânzătoare de la un magazin din New York, o întâlnește pe Carol, o femeie de lume interpretată de Cate Blanchett cu o atitudine de femeie fatală, aproape amenințătoare. Relația lor va fi încărcată de drama unui divorț, a unui șantaj, a unui detectiv particular și a altor elemente care, așa cum sunt puse în scenă, dobândesc calitatea accentuată a unui film noir de epocă. 


2. A Star Is Born (2018) 

Este o poveste de dragoste hollywoodiană care a fost spusă pe marele ecran de aproape o jumătate de duzină de ori, dar niciodată cu mai multă forță și artă decât de Bradley Cooper în uimitorul său debut regizoral. Când Jackson o întâlnește pe Ally (Lady Gaga), o cântăreață și compozitoare în devenire, și o invită pe scenă să cânte „Shallow", vei avea fiori așa cum puține filme romantice ți-au dat - iar trepidațiile nu se mai opresc, pe măsură ce cei doi se urcă într-un roller-coaster care șerpuiește printre sentimente, alegeri, conflicte muzicale, tragedie și iertare. 


 1. Titanic (1997) 

Cel mai romantic film al timpului său și, totodată, cel mai sublim, filmul lui James Cameron este un blockbuster hollywoodian rar. În rolurile lui Jack și Rose, doi îndrăgostiți din părți opuse ale clasei sociale, Leonardo DiCaprio și Kate Winslet au o chimie efervescentă, dar joacă rolul unor tineri cu ochii în stele, prinși într-o aventură amoroasă plină de inocență. 

„Am dorit să fac acest film nu numai pentru a arăta moartea dramatică a acestei nave infame, ci și scurta și glorioasa ei viață. Pentru a reda frumusețea, exuberanța, optimismul și speranța Titanicului, pasagerii și echipajul său, și procesul înfruntării lor cu partea întunecată a naturii umane din spatele acestei tragedii, celebrează potențialul nelimitat al spiritului uman. Titanicul nu este doar o poveste-atenționare - un mit, o parabolă, o metaforă a răului din lume - ci și o poveste despre credință, curaj, sacrificiu și, înainte de toate, despre iubire”, spunea regizorul James Cameron în 1997.