Cool Stuff

Dicționarul Oxford a ales cuvântului anului 2023: „Rizz”

Cum ți se pare?

Experții lingviști au ales cuvântul dicționarului Oxford pentru 2023 - „rizz.”

Cuvântul este un derivat de la „charisma” și se referă la abilitatea unei persoane de a atrage un partener romantic prin „stil, șarm sau frumusețe.” Așa cum susțin reprezentații Universității Oxford, cuvântul a primit peste 32.000 de voturi de la public.

„Rizz” a devenit popular anul ăsta, atunci când actorul Tom Holland (cunoscut pentru rolul lui Spider-Man) a fost întrebat de Buzzfeed care este secretul pentru rizz-ul său. „Nu am niciun fel de rizz. Am un rizz limitat”, a zis el.


Cei de la dicționarul Oxford au spus că „rizz” poate fi folosit și ca verb, într-o frază precum „rizz up” - ceea ce înseamnă să atragi pe cineva sau să vorbești cu o anumită persoană.

Cuvintele alese drept „cuvintele anului” nu trebuie să fie noi, ci doar să fie importante în anul în cauză. Înainte să aleagă „rizz” drept câștigător, lingviștii au făcut o listă de opt cuvinte, apoi au redus-o la patru:

  • prompt - instrucțiuni date unui AI pentru a influența content-ul creat
  • situationship - o legătură amoroasă care nu este considerată formală
  • swiftie - numele pe care-l primește un fan înrăit Taylor Swift.

În 2022, cuvântul Oxford a fost „goblin mode” - un termen colocvial pentru un comportament atât de leneș, încât respinge normele sociale.