Cool Stuff

„Ce mâncăm și noi diseară?” Întrebarea care ne unește pe toți.

Dacă e vreo masă care ne da cu adevărat bătăi de cap, aia este, clar, cina.

de Tania Fântână

Ați observat? Micul dejun se încropește, parcă, de la sine. Mulți sar de-a dreptul peste el sau salvează situația cu un covrig agățat pe drumul spre birou. Prânzul e dictat, de multe ori, de conjunctura în care ne aflăm (serviciu sau în mașină, pe drumuri).

Dar cina… Ei bine, cina e masa aia pe care o iei tu cu tine sau cu cine te așteaptă acasă și, de cele mai multe ori, singura masă mâncată în familie. Poate de asta e și atât de importantă.

Dacă ești genul care gătește, atunci știi mai mult sau mai puțin clar ce te așteaptă în frigider și ce opțiuni ai. Dacă ești genul căruia îi place să deschidă ușa frigiderului și să culeagă ce îi vine la îndemână, iarăși ai confortul ideii că vei face niște combinații ciudate, dar că n-o să mori de foame. Și mai avem, în final, genul de persoane care nu mănâncă mai nimic toată ziua și așteaptă seara că să-și bucure sufletul cu toate bunătățile. E categoria din care fac parte, de obicei, oamenii care ajung la cabinetul meu, mai devreme sau mai târziu.

Motive pentru care ajungi să mănânci mai mult decât ai nevoie seara:

- te așezi la masă încărcat emoțional. După o zi întreagă în care a trebuit să faci o grămadă de compromisuri, te-ai certat cu cineva, ai fost înjurat în trafic, ai primit o veste proastă, te-a strâns pantoful, te-ai balonat etc, te simți scurs de orice energie bună. Specialiștii spun că ar trebui să lăsăm cam să treacă aproximativ o oră de la momentul în care intrăm în casă până ne așezăm la masă. Ideal ar fi să nici nu trecem prin bucătărie în ora asta. Adică intrăm în casă, ne schimbăm de haine, mângâiem pisica, zâmbim ficusului sau soțului, facem un duș, ne liniștim un pic. Abia apoi ar fi recomandat să ne gândim ce să mâncăm!

Iar eu va zic aici un secret: dacă ai peste 40 de ani, nu alergi maratoane, nu vizitezi sala de sport de 4-5 ori pe săptămână, ai luat micul dejun, gustarea și prânzul, apoi ai mai ciugulit câte ceva între în ziua respectivă, ai scăpat și de întrebarea asta cu mâncarea. Eventual îți pui câteva guri de vin, îți faci o limonadă sau ceai și te gândeșți la nemurirea sufletului. Valabil și pentru cei cu copii ceva mai mari pe acasă. Pentru cei cu bebeluși acasă, închideți acum ecranul telefonului sau al laptop-ului și lăsați articolul ăsta. Voi puteți mânca orice și oricând! Numai niște reguli în plus să mai lipsesc vouă acum! Ne auzim noi peste câțiva ani.

- ai obiceiul să comanzi mâncare sau te lași corupt de ceilalți din casă care fac asta.

- nu mănânci suficient pe parcursul zilei. Nu există „nu îmi e foame ziua. Seara mă apucă”. 

Învață să te conectezi la corpul tău pe timpul zilei și o să vezi că îi este foame. Nu doar de o vacanță, nu doar de dorința de a termina un proiect presant, nu doar de iubire sau salariu. Corpului îi e foame de hrană. Garantat.

- te culci foarte târziu. Sigur că dacă ora ta de somn este după 12 noaptea, e greu să nu mănânci nimic după ora 18. Încearcă să adormi în jurul orei 22 și o să vezi că scapi și de vizitele nocturne la frigider.

- nu mănânci suficient de nutritiv pe parcursul zilei. Trei covrigi ronțăiți peste zi nu echivalează cu „m-am hrănit”, ci cu „am mâncat”. Ți-ai luat caloriile, dar nu și nutrienții. Așadar, corpul tău e în căutare. O să ai poftă de mâncare crescută pentru că, de fapt, nu ai mâncat ce are nevoie corpul tău. E valabil aici și pentru cei care țin dietă și mănâncă peste zi un iaurt și o supă, iar seara dau gata un bol impresionant de paste cu de toate.

Așadar, ce mâncăm diseară?