Am auzit de „fake news”. Ce înseamnă asta de fapt

Jurnalista Codruța Simina, specialistă în fact-checking și autoare la Misreport, primul newsletter din România cu știri despre știrile false, ne arată cum deosebim știrile false de cele reale.

Salut, prieteni! Astăzi vom vorbi despre un subiect important și, din păcate, foarte actual în lumea noastră digitală: știrile false sau „fake news". 

Cu siguranță le-ai întâlnit pe rețelele sociale sau în mediul online și este esențial să înțelegem ce sunt și cum să le recunoaștem.

În primul rând, știrile false sunt povești inventate, care nu conțin fapte reale, surse verificabile sau citate credibile. Acestea pot varia de la zvonuri amuzante sau absurde la dezinformări periculoase cu impact asupra societății noastre.

Un tip comun de fals este propaganda. Aici, cineva încearcă să ne manipuleze gândirea și percepțiile, intenționat, prezentând informații distorsionate sau chiar complet inventate pentru a ne influența opinia. De aceea, este crucial să verificăm sursele și să fim sceptici când vedem informații care par prea bune sau prea rele pentru a fi adevărate.

Un alt tip de știri false sunt cele create pentru a genera „clickuri". Da, titlurile alea cu „N-o să-ți vină să crezi!”. De obicei, vorbim de articole sau titluri senzaționale, menite să atragă atenția și să genereze trafic pe site-uri web. Autorii acestor știri profită de numărul de clicuri, pentru a câștiga bani.

Ca să fii protejat de falsuri, verifică sursele, caută articole din mai multe surse de încredere și nu lua totul ca atare. Educația este cheia! Cu cât învățăm mai mult despre cum să recunoaștem știrile false, cu atât suntem mai bine pregătiți să navigăm în lumea informațiilor online.

Așadar, dragii mei, să fim vigilenți și să nu cădem în capcana știrilor false. Cu cât suntem mai bine informați, cu atât suntem mai puternici împotriva manipulării. Să avem grijă unii de alții și să ne ajutăm să navigăm în apele tulburi ale internetului!