Zdob și Zdub au lansat o baladă inedită, „Floarea soarelui”

Zdob și Zdub au pregătit fanilor o melodie cu un sunet special.

Trupa a lansat piesa „Floarea soarelui”, despre care a spus: „Răscolind prin arhive, am găsit un text scris de vechiul nostru prieten Andrei Copoț - autorul pieselor „Moldovenii s-au născut”, „Om cu inimă de lemn” și a altor hituri de-ale noastre. Descoperirea acestui text a inspirat apariția melodiei.”

Așa cum descriu muzicienii, cântecul este despre sufletul plin de energie al pământului nostru, care se regăsește în oameni, în muzică, în limbă, în tradiție, în viața însăși. Soarele este sursa vitalității și a energiei, iar floarea soarelui îl simbolizează în totalitate. Din pământ spre soare se trage tot ceea ce este viu, tocmai de aceea, „pe-un picior de plai, pe-o gură de rai” nu este o simplă expresie.


„Piesa „Floarea soarelui” scufundă în transă și îndepărtează de orașele aglomerate, către locurile unde spiritul Moldovei este viu. Ascultand-o, instant îți apare dorința de a te plimba pe aceste dealuri, de a întâlni soarele, vântul și oamenii simpli și adevărați”, adaugă ei.

Melodia are un sunet diferit față de piesele formației, iar la înregistrarea baladei, aranjamentul muzical pentru viori, flaut și xilofon a fost realizat de Mark Oselski, care a interpretat și partitura pianului. 

Pentru secvențele video din clip au fost utilizate fotografiile naturii din Moldova, realizate de unii dintre cei mai buni fotografi autohtoni.