Kiss Time Out

Disney a restricționat accesul copiilor la mai multe desene celebre. Iată care sunt motivele!

Dar care este motivul?

Recent, platforma de streaming Disney+ a blocat accesul copiilor sub şapte ani la vizionarea unor filme clasice de animaţie. Printre acestea se numără „Pisicile aristocrate”, „Dumbo” şi „Peter Pan”, iar vestea i-a contrariat pe muți dintre cei care au crescut cu aceste desene.

Dar care este motivul?

Se pare că cele trei filme de animație au anumite scene care conțin stereotipuri ori prejudecăţi rasiale. În consecință, acestea nu mai sunt afişate în secţiunea „Copii” a platformei, dar pot fi accesate de pe un cont de adult. În plus, sunt însoţite de un avertisment referitor la „descrierile negative” prezente în respectivele animaţii, precizează compania Disney.

„Aceste stereotipuri erau greşite atunci şi sunt greşite şi acum. În loc să înlăturăm acest conţinut, vrem să recunoaştem că el are un impact nociv, să învăţăm din acest lucru şi să lansăm o dezbatere pentru a crea împreună un viitor mai tolerant”, se arată în mesajul celor de la Disney.

„Pisicile Aristocrate” și persoanele asiatice

La un moment dat, în „Pisicile Aristocrate”, în scena în care personajele cântă celebra melodie „Everybody wants to be a cat”, apare o pisică cu „chipul galben”, care cântă la pian cu beţişoare chinezeşti pentru mâncare.

„Pisica este o caricatură rasistă a persoanelor asiatice care afişează trăsături stereotipe exagerate, de genul ochilor oblici şi dantura proeminentă. Pisica are un foarte strident accent englezesc şi o voce care aparţine unui actor alb, în timp ce cântă la pian cu beţişoare chinezeşti”, explică cei de la Disney, care adaugă că versurile batjocoresc limba chineză şi tradiţii din Shanghai sau Hong Kong.

Elefănțelul Dumbo și americanii de culoare

În acest film de animaţie există o scenă în care Dumbo întâlneşte un grup de ciori pe al cărui lider îl cheamă Jim Crow. Acesta este un simbol al discriminării rasiale din Statele Unite și se referă la afroamericanii care cântă și dansează, fiind în ignoranța lor mulțumiți de lumea în care trăiesc. Tema a fost preluată din spectacolele cu bufoni ale albilor, în care afroamericanii erau prezentați ca persoane stereotipe cu inteligență mediocră.
Mai mult, legile Jim Crow sunt legile segregaţioniste aplicate în SUA în perioada 1876-1964 şi îndreptate împotriva americanilor de culoare.

Peter Pan și amerindienii

În ceea ce privește desenul „Peter Pan”, amerindienii sunt şi ei portretizaţi într-o manieră stereotipă care nu reflectă nici diversitatea şi nu reprezintă nici tradiţiile culturale autentice ale acestei populaţii, susţine compania Disney.

„Filmul îi prezintă pe amerindieni vorbind o limbă neinteligibilă. În plus, aceştia sunt deseori numiţi drept „piei-roşii”, un termen jignitor”, conform Disney. „De asemenea, la un moment dat, Peter Pan şi Băieţii Pierduţi se angajează într-un dans în timpul căruia fac mişcări exagerate şi poartă peruci indiene, o bătaie de joc la adresa imaginii şi culturii amerindienilor”, au mai adăugat reprezentanții platformei.